Način pripreme
Krompir oljuštimo, operemo i isečemo na kockice. Luk isečemo na krupnije komade, šargarepu i celer takođe na kockice.
U veliku šerpu stavljamo vodu, oko 2.5 litre i vežemo u gazu prethodno očišćene od škrga glave krupnije ribe (šaran, tostolobik), repove i škrge, kao i sitnije cele ribe. Gazu vežemo kanapom i stavljamo uj šerpu sa krompirom, šargarepom, lukom, celerom, stino iseckanim drškama peršuna i selenom, malo soli i zrna bibera.
Kuvamo oko 50-60 minuta na umerenoj vatri.
Za to vreme paprike - crvene i zelene, ljute papričice i paradajz pečemo na roštilju. Nakon toga oljuštimo od kožice i iseckamo.
Nakon oko sat vremena kuvanja vadimo gazu iz čorbe, ocedimo lepo rukama da pusti sokove i nakon toga može da se baci gaza.
U čorbicu dodajemo očićene i krupnije isečene komade file od krupnije ribe i sitno iseckani paradajz i paprike. Kuvamo još 10-15 minuta.
Na kraju riblju čorbu skidamo sa vatre, dodajemo sitno iseckane listove peršuna i selena, iseckane čenove belog luka, so i biber.
Čorbica za dušu je gotova.
Ako vam se dopada recept, probajte i recepte za čorbu od šarana ili riblju čorbu od lososa.