Način pripreme
Patlidžan se opere i osuši.
Stavlja se na dobro zagrejan roštilj, bez ljuštenja i bez skidanja drške kako bi mogao lakše da se okreće.
Ravnomerno se peče tako što se periodično vrti kako bi se ispekao sa svih strana.
Nakon toga se sačeka da se malo ohladi i pažjivo se guli i skidaju se drške. Nožem se sitno nasecka i u njega se dodaju presovani čenovi belog luka i naseckani peršun.
Dodaje se so i crni biber po ukusu i sitno mleveno sušeno povrće (šargarepa, praziluk, crvena paprika, crni luk, celer, paškanat i ljuta paprika).
Dodaje se maslinovo ulje i limunov sok i meša se viljuškom, dok se ne pomešaju svi sastojci.
Po želji možete da ga pasirate, ali ja lično više volim da se oseća tekstura patlidžana.
Pašteta se stavlja u frižider na barem sat vremena da se ohladi i začini pre posluživanja.
Veganska pašteta sa patlidžanom i sušenim povrćem je veoma ukusna.
Ako ti se recept dopada, probaj i druge naše predloge za namaze sa patlidžanom, salatu sa patlidžanom, a zašto da ne i ukusnu musaku sa patlidžanom.