Način pripreme
Počnite sa pripremom sosa. U tiganju zagrejte 5 supenih kašika ulja. Sitno naseckajte luk i papriku i zapržite ih. Kada omekšaju, dodajte narendani ili pasirani paradajz zajedno sa sitno naseckanim čenovima belog luka.
Sos začinite solju, kašičicom Vočester sosa, sa malo smeđeg šećera, suvim origanom, mlevenim crnim biberom i malo čilija. Kuvajte sos dok se ne zgusne.
Patlidžan isecite na kolutiće i potopite ih u posoljenoj vodi na otprilike pola sata, kako bi izašla njihova gorčina, ukoliko je ima. Osušite ih, posolite i ispržite u tiganju sa zagrejanim uljem.
Gotov patlidžan stavite na papirni ubrus, kako bi upio višak masnoće.
Paradajz sos prebacite u tepsiju i u nju naređajte jedan do drugog kolutiće isprženog patlidžana. Na svaki stavite krišku mocarele, pa ponovo patlidžan.
Treba da se dobiju tri reda patlidžana i tri reda mocarele. Stavite tepsiju ili posudu za pečenje u rernu i kuvajte patlidžan u paradajz sosu i mocareli na 200 stepeni na otprilike pola sata.
Servirajte patlidžan u paradajz sosu posut sitno seckanim svežim peršunom.
U sezoni patlidžana obavezno probajte i druge specijalitete sa patlidžanom, a pravo rolnice od patlidžana, namaz Baba Ganuš ili ovaj neverovatni patlidžan sa mlevenim mesom.