Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Fermentisana cvekla (kvas)

Fermentisana cvekla (kvas)

ZoriZori
Guru
8932865k
Fermentisana cvekla (kvas)
Fotografije: Zori
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Ukupno
40 min.
"Unikatan predlog za konzervisanu cveklu - posebno za vas"

Potrebni sastojci

  • crvena cvekla - 1 kg
  • voda - otprilike 2 litre, izvorska, mineralna ili filtrirana
  • surutka - 1 šolja, od kiselog mleka
  • morska so - ili himalajska so (po vašoj želji) 2 - 3 supene kašike
  • đumbir - otprilike 2 supene kašike (izrendan)
  • beli luk - 2 - 3 čena, krupnija
* merne jedinice

Način pripreme

Lepo operite i ogulite cveklu kako biste izbagli ostatke pesticida, kao i upadanje peska iz zemlje. Nakon što je ogulite, ponovo je operite. Takođe budite pažljivi sa vodom iz česme - prvo ona treba da se prokuva i ohladi i tek nakon toga da je dodate u cveklu. Eto zašto je najbolje da koristite filtrirnu ili izvorsku vodu. Može i mineralna. Biće vam potrebna velika tegla (barem 3 litra), u koju može stati cvekla i tečnost.

Prvo naseckajte cveklu na krupne komade, stavite je u teglu dok ne popuni 1/3 tegle. Nakon toga dodajte cvik, vodu i so. Ostavite malo mesta između gornjeg dela i tečnost i grla tegle, otprilike 2 prsta i protresite teglu kako bi se so istopila. Na kraju dodajte narendani đumbir (ili ljuštilicom ga naseckajte na tanke listiće) i ogulite i secnute nožem kroz vrh čenove belog luka.

Držite teglu na sobnoj temepraturi i otvarajte poklopac svaki dan kako biste oslobodili gasove koji će se formirati prilikom fermentacije. Umesto poklopca možete koristiti i gazu, prčvršćenu gumicom na grlu tegle.

Svaki dan tegla treba da se protrese ili da se drvenom kašikom izmeša sadržaj. Proces fermentacije traje od sedam dana do dve nedelje, u zavisnosti od temperature u prostoriji. Postoji mogućnost da se pojavi buđ u posudi, ali u tom slučaju prosto otvorite teglu i očistite drvenom kašikom (uz redovno otvaranje i protresanje tegle ne bi trebalo da dođe do toga).

Možete da probate ukus kvasa svaki dan kako biste proverili da li se cvekla već fementisala. Ako procenite, možete dodati još soli po ukusu. Pojava gaziranih mehurića je znak da je kvas gotova i nakon toga možete procediti i prebaciti tečnost u flaše u frižider i započeti konzumaciju napitka.

Napitak možete piti svakog dana. Komadi cvekle mogu da se koriste naseckani ili izrendani za salate ili da ih dodate u druga jela (supe, borščove, đuveče, itd.).

Cvekla ima kiseo ukus, podseća na kiseli kupus ili kisele krastavčiće, ali je gušće teksture. Ako želite da koristite cveklu samo za napitak, možete napuniti teglu vodom za drugu fermentaciju.

Fermentisana cvekla (kvas) je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: