Način pripreme
Škembiće operite, stavite u šerpu sa 4 litra vode i kašikom soli i kuvajte dok ne omekša.
Koristio sam multikuker i kuvao pod pritiskom 15 minuta, vama, ako koristite običan lonac, treba najmanje sat i po.
Kada je škembe skuvano izvadite ga u tanjir i isecite na komade, bacite vodu u kojoj se kovalo / ovu vodu uvek bacam, na mnogim mestima to ne rade, ali na ovaj način uklanjam mnogo neprijatnog mirisa i masnoće/loja koja se oslobađa tokom kuvanja/.
Operite šerpu i vratite u nju već isečeno škembe. Prelijte sa oko 3 litra vode, kašikom soli i ponovo staviti na šporet da provri.
Za to vreme napravite začin za škembe čorbu.
U posudu stavite zgnječene čenove belog luka sa sirćetom i promešajte.
Ovaj začin je neizostavan deo svake porcije škembe čorbe. Ostavite na stranu.
Stavite tiganj na šporet i u njega stavite maslac da se istopi.
Dodajte alevu papriku i mešajte nekoliko sekundi. Držite šporet na srednjoj vatri, pazeći da maslac i aleva paprika ne zagore.
Sipajte sveže mleko i neprestano mešajte oko 3 minuta da ga zaprška upije.
Čim škembe proključa, uzmite kutlaču čorbe i pažljivo sipajte u šerpu sa mlekom, mešajući i pazeći da se ne zgrudva. Ponovite sa još jednom kutlačicom čorbe, a zatim sipajte zapršku u šerpu sa tripicama.
Promešajte, začinite biberom po ukusu i sa još soli ako je potrebno. Kuvajte 5 minuta i sklonite sa vatre.
Škembe čorbu Tradicija poslužite toplu, začinite mešavinom belog luka i sirćeta, a za ljubitelje začinjenog, prstohvatom tucane aleve paprike.
Prijatno!
Za još ukusnije gozbe, pogledajte i ove predloge za škembe u maslacu i jagnjeću škembe čorbu.