Način pripreme
Očistite i uklonite drške sa paprike.
U veliki dublji pleh stavite 50 ml ulja, ja sam koristila pleh u kome pravim ljutenicu, pa u to dodajte paprike.
U početku, dok su paprike sirove, njihova zapremina je veoma velika, pa vam je potrebna velika posuda u kojoj ćete ih komotno ispeći.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta dok paprike ne porumene.
Za to vreme pripremite tegle i ostale proizvode.
Šargarepu i beli luk očistiti i iseći na kolutiće, peršun - na sitno.
U svaku teglu na dno prvo sipajte sirće, do donje ivice tegle, 2 kašike ulja, kašičicu soli i kašiku šećera i nekoliko zrna bibera.
U svaku teglu stavite šargarepu, beli luk i peršun.
Kad su gotove, izvadite paprike iz rerne, ne čekajte da se ohlade. Još vruće počnite da ih stavljate u tegle, punite ih do vrha.
U plehu u kome ste ih pekli biće malo tečnosti od paprika, uzmite je kašikom i sipajte u tegle.
Dobro zatvorite poklopcima i okrenite tegle.
Ostavite jedan dan sa poklopcem na dole, sutradan okrenite i čuvajte na tamnom i provetrenom mestu.
Paprike su spremne za jelo nakon nekoliko dana, kada se otvore, čuvajte ih u frižideru.
Prijatno!
Ukusni trenuci: Ovako konzervisane paprike se mogu jesti već posle nekoliko dana, iskreno govoreći - ne ostaju da sačekaju zimu.
Ne sterilišem pune tegle sa paprikom i ne kuvam ih, zatvorim dok je paprika vruća, okrenem ih naopačke, nisam imala ni jednu teglu sa problemima.
Količina proizvoda je za jednu seriju - 6 komada tegli mariniranih paprika bez sterilizacije.
Koristila sam veliki pleh u kome se peče ljutenica, paprike nisam ljuštila, koristila sam seosku papriku sa vrlo tankom korom i nije bilo potrebno. Ako odlučite da oljuštite paprike, one će se ohladiti i moraćete da ih ponovo zagrejete, a zatim da ih vruće ubacite u tegle i zatvorite.