Način pripreme
Počinjemo tako što na šporet stavimo šerpu sa vodom da provri da bismo skuvali brokoli, a u međuvremenu ćemo napraviti sos.
Iscedite sok od limuna i sipajte ga u blender, pa dodajte isto toliko maslinovog ulja.
Proporcija za sos je 1 prema 1 maslinovog ulja i limuna. Dodamo malo soli i blendiramo velikom brzinom 2-3 minuta. I naš sos je gotov.
Sada uzmemo lososa i dobro ga posolimo, uzmemo tiganj i stavimo da se dobro zagreje, dodamo malo maslinovog ulja i stavimo lososa unutra.
Ako volite bolje pečenog, pecite lososa u tiganju 4-5 minuta po strani na srednjoj temperaturi, a ako volite sirovije - po 2-3 minuta sa svake strane.
Nakon što je losos gotov, brokoli isecite na cvetiće i spustite u ključalu vodu na 3-4 minuta, izvadite ga u tiganj, unutra stavite maslac i dobro posolite.
Kuvajte dok voda ne ispari i izvadite brokoli.
Sada uzmemo tanjir i stavimo losos i brokoli unutra, prelijemo sos preko lososa, a prethodno ga promešamo.
Ukrašavamo limunom i ruzmarinom.
Po želji možete i od kože lososa da napravite riblji čips za dekoraciju, tako što ćete iseći kvadrat kože i ispeći u dobro zagrejanoj tiganju sa masnoćom, prvo na strani na kojoj je bio filet lososa, a zatim i sa spoljašnje strane 1-2 min na visokoj temperaturi.
Zatim ga isecite dijagonalno na dva trougla i njime ukrasite lososa sa bokolijem i jednostavnim sosom.
Prijatno :)
Ako vam ostane malo ribe, možete napraviti špagete sa lososom i supu od lososa.