Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od kupusa sa mlevenim mesom u đuvečari

Sarme od kupusa sa mlevenim mesom u đuvečari

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Sarme od kupusa sa mlevenim mesom u đuvečari3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
40
"Koliko ćete sarmi uspeti da sakupite u tepsiji – što više to bolje, jer su veoma ukusne"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 1 kg
  • kiseli kupus - 1 glavica
  • luk - 2 velike glavice
  • peršun - 1 veza
  • mirođija - 2 - 3 grančice
  • šargarepa - 2 komada
  • pirinač - 0, 5 šolje
  • voda - 0, 5 šolje, hladna
  • kravlji maslac - 50 g
  • biber - 2 kašičice
  • so - po ukusu
  • za sos
  • ulje - 4 - 5 kašika
  • aleva paprika - 1 kašika
  • voda - 1, 5 šolja, vrela
* merne jedinice

Način pripreme

Sarme od kupusa sa mlevenim mesom u đuvečari - ukusan klasik!

Stavite mleveno meso u duboku posudu. Pirinač dobro operite i očistite, procedite i dodajte u mleveno meso. Očistite i sitno iseckajte luk, oljuštite i narendajte šargarepu, dodajte ih u posudu.

Sitno iseckajte peršun i mirođiju i dodajte ih. Posolite po potrebi, pospite biberom i dodajte meki maslac, isečen na kockice. Prelijte nadev hladnom vodom i mešajte dok se ne dobije glatka smesa.

Listove kupusa odvojite jedan po jedan, uklonite tvrdu žilu sa sredine lista i svaki list prepolovite. Od mlevenog mesa (u jedan stisak šake) formirajte male ćevape i uvaljajte ih jedan po jedan u listovima u rolate.

Tako oblikovane sarme od kupusa poređajte u glinenu đuvečaru jednu do druge u nekoliko redova. Pospite alevom paprikom, u đuvečaru sipajte ulje i vrelu vodu. Ovo je naš sos u kome će se kuvati sarme. Zatvorite čuvečaru i uključite rernu na 200 stepeni, u nju stavite đuvečaru i pecite 2 sata.

Veoma ukusne i tope se u ustima sarme od listova kupusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: