Način pripreme
Sarme od kupusa sa mlevenim mesom u đuvečari - ukusan klasik!
Stavite mleveno meso u duboku posudu. Pirinač dobro operite i očistite, procedite i dodajte u mleveno meso. Očistite i sitno iseckajte luk, oljuštite i narendajte šargarepu, dodajte ih u posudu.
Sitno iseckajte peršun i mirođiju i dodajte ih. Posolite po potrebi, pospite biberom i dodajte meki maslac, isečen na kockice. Prelijte nadev hladnom vodom i mešajte dok se ne dobije glatka smesa.
Listove kupusa odvojite jedan po jedan, uklonite tvrdu žilu sa sredine lista i svaki list prepolovite. Od mlevenog mesa (u jedan stisak šake) formirajte male ćevape i uvaljajte ih jedan po jedan u listovima u rolate.
Tako oblikovane sarme od kupusa poređajte u glinenu đuvečaru jednu do druge u nekoliko redova. Pospite alevom paprikom, u đuvečaru sipajte ulje i vrelu vodu. Ovo je naš sos u kome će se kuvati sarme. Zatvorite čuvečaru i uključite rernu na 200 stepeni, u nju stavite đuvečaru i pecite 2 sata.
Veoma ukusne i tope se u ustima sarme od listova kupusa!