Način pripreme
Sveže mleko se zagreva. Dodajte kocku kvasca i 1 kašiku šećera. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Prosejte brašno u veliki pleh.
U sredini se pravi udubljenje. Umutite jaja, odvajajući jedno od žumanca u malu posudu. Koristiće se za premazivanje domaće pogače.
Dodajte so i kiselo mleko. Dodajte sveže mleko sa aktiviranim kvascem i šećerom. Umesi se meko testo koje postepeno upija brašno. Istopite maslac u posudi.
Priprema se dobro nauljen duboki pleh. Testo se razvije oklagijom. Čašom se iz testa iseku krugovi.
Svi krugovi se potope u maslac i poređaju se, preklapajući ih u krug, u spoljnom delu pleha. Drugi red krugova se raspoređuje na isti način.
Preostalo testo za pogaču za bebu se izgužva i stavi u sredinu tepsije. Dobro se premaže uljem. Ako ostane od maslaca, prelije se preko cele pogače. Ostavite da naraste na toplom mestu.
Žumance se umuti. Posebna pogača se premaže žumancetom. Posipa se susamom. Peče se dok ne bude gotovo u umerenoj rerni.
Gotova pogača za bebu - 40 dana služi se sa medom. Slatka pogača se priprema da bi život bebe i njene majke bio sladak.
Takođe pogledajte kako da napravite obrednu pogaču za prve korake i palačinke od banane za bebe.