Način pripreme
Kvasac se izgnječi i ostavlja se da se aktivira u vodi sa šećerom i nekoliko kašika brašna.
U veću posudu prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte smesu sa kvascem kada je aktiviran.
Zamesi se srednje meko testo koje se ostavi na toplom mestu pokriveno krpom, dok ne udvostruči zapreminu.
Gotovo testo se deli na jedan veći deo i jedan manji. Veći deo testa ponovo premesimo u lepu ravnu loptu, koju ostavimo po strani.
Uzmite mali komad testa i razvijemo ga u veliku okruglu koru, ne baš tanku.
Nožem za picu napravite rezove na sve četiri strane kao krst.
Od centra svake počinjemo da guramo trake jednu ispod druge i tako se svi delovi prepliću.
Možete ostaviti svoj obredni hleb ili domaću pogaču da izgleda ovako.
Ako želite da bude interesantnije, između pletenica napravite još jednu, kako izgleda moj obredni hleb.
Na drugi deo testa pažljivo stavite ispletenu koru.
Ostavite oblikovani hleb da naraste, a zatim je premažite žumancem za glazuru, ako želite pecite hleb bez premazivanja.
Veliki obredni hleb pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Pogledajte još ideja kako da ukrasimo pogaču i kakva je dekoracija pogače za prve korake.