Način pripreme
Obično se skine koža sa veoma velikih riba, ali kod riba do 4 kg možda nećete morati da jke skidate.
Pošto je štuka nešto suvlja riba, na dno tepsije u kojoj ćemo peći ribu stavljaju se tanke kriške slanine. Riba, očišćena i dobro oprana, osuši se i utrlja solju, uključujući i unutrašnjost.
Unutrašnjost posuti biberom. Nasecite leđa ribe na svakih 10 cm bez sečenja do kraja (rez je mali).
Limun isecite na tanke kriške, a njih na pola, tako da u rezovima ribe bude po jedna polovina.
Na slaninu stavimo štuku, sa strane lovorov list, biber u zrnu i vodu, a sa masnoćom zalijemo i samu ribu. Pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta.
Peršun se isecka i posipa nakon vađenja štuke iz rerne (ili u svakoj porciji).
Pečena štuka se služi uz sotirani krompir, pomfrit ili sezonsku salatu.