Pečena štuka

ažurirano:
Djina DimitrovaDjina Dimitrova
Početnik
1421
Pečena štuka1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Od vas štuka, od nas recept - ili kako napraviti najukusniju štuku u rerni"

Potrebni sastojci

  • štuka - 1 komada, oko 4 - 5 kg (što je riba veća, ima manje kostiju)
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • slanina - 100 g
  • biber - 5 zrna
  • lovorov list - 2 komada
  • voda - 1/2 šolje
  • so - za trljanje ribe
  • peršun - 1/2 - veze (ili mirođija, stvar ukusa)
  • limun - 1/2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Obično se skine koža sa veoma velikih riba, ali kod riba do 4 kg možda nećete morati da jke skidate.

Pošto je štuka nešto suvlja riba, na dno tepsije u kojoj ćemo peći ribu stavljaju se tanke kriške slanine. Riba, očišćena i dobro oprana, osuši se i utrlja solju, uključujući i unutrašnjost.

Unutrašnjost posuti biberom. Nasecite leđa ribe na svakih 10 cm bez sečenja do kraja (rez je mali).

Limun isecite na tanke kriške, a njih na pola, tako da u rezovima ribe bude po jedna polovina.

Na slaninu stavimo štuku, sa strane lovorov list, biber u zrnu i vodu, a sa masnoćom zalijemo i samu ribu. Pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta.

Peršun se isecka i posipa nakon vađenja štuke iz rerne (ili u svakoj porciji).

Pečena štuka se služi uz sotirani krompir, pomfrit ili sezonsku salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: