Meze od svinjske kolenice

Meze od svinjske kolenice
Fotografije: Albena Asenova-Piseva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Sutradan imate ukusno meze, pogodno za zimske mesece u društvu čaše crnog vina."

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1 komad
  • so
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • lovorov list - 2 komada
  • piment - 2 zrna
  • biber - 6 zrna
  • pivo - 250 ml
  • beli luk - 1/2 glavice
  • kiseli krastavci - 5 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjska kolenica se kuva u ekspres loncu. Dobro se opere i stavi u njega zajedno sa krupno iseckanim lukom i šargarepom.

Dodajte so, lovorov list, piment i crni biber po ukusu.

Sipaju se voda i pivo, poklopac se dobro zatvori i kolenica se kuva pod pritiskom oko 50 minuta.

Sa kuvane kolenice pažljivo se skine kora tako da ostane cela. Kosti se uklanjaju, a meso isecka.

Dno i stranice dugačkog kalupa za torte ili tepsije prekrijte providnom folijom, ali tako da folija koja visi preko ivica.

Zidovi i dno se prekrivaju odvojenom kožom.

Iseckano svinjsko meso pomeša se sa zgnječenim čenom belog luka i polovina se stavi u kalup. Stavite red kiselih krastavaca, isečenih na trakice ili kockice.

Napunite kalup preostalim mesom i prelijte sa malo proceđenog bujona u kome se kuvala kolenica. Ako je preostala koža, pokrijte meso njome, ako ne, preklopite meso sa visećim krajevima folije.

Odozgo se meze pritisne nečim teškim da se ispresuje i tako se ostavi preko noći u frižideru. Sutradan imate ukusno meze, pogodno za zimske mesece, uz čašu crnog vina.

Probajte meze od svinjske kolenice!

Takođe pogledajte šta je zapravo kolenica i koliko dugo se peče svinjska kolenica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: