Način pripreme
Svinjska kolenica se kuva u ekspres loncu. Dobro se opere i stavi u njega zajedno sa krupno iseckanim lukom i šargarepom.
Dodajte so, lovorov list, piment i crni biber po ukusu.
Sipaju se voda i pivo, poklopac se dobro zatvori i kolenica se kuva pod pritiskom oko 50 minuta.
Sa kuvane kolenice pažljivo se skine kora tako da ostane cela. Kosti se uklanjaju, a meso isecka.
Dno i stranice dugačkog kalupa za torte ili tepsije prekrijte providnom folijom, ali tako da folija koja visi preko ivica.
Zidovi i dno se prekrivaju odvojenom kožom.
Iseckano svinjsko meso pomeša se sa zgnječenim čenom belog luka i polovina se stavi u kalup. Stavite red kiselih krastavaca, isečenih na trakice ili kockice.
Napunite kalup preostalim mesom i prelijte sa malo proceđenog bujona u kome se kuvala kolenica. Ako je preostala koža, pokrijte meso njome, ako ne, preklopite meso sa visećim krajevima folije.
Odozgo se meze pritisne nečim teškim da se ispresuje i tako se ostavi preko noći u frižideru. Sutradan imate ukusno meze, pogodno za zimske mesece, uz čašu crnog vina.
Probajte meze od svinjske kolenice!
Takođe pogledajte šta je zapravo kolenica i koliko dugo se peče svinjska kolenica.