Način pripreme
1 oljuštenu šargarepu narendajte komade srednje veličine. Njena težina bez drške i kore treba da bude 90 g.
U posudi umutite jaja sa solju i postepeno dodajte preostale sastojke - sveže mleko, ulje, biber i brašno prosejano sa praškom za pecivo.
Ako smesa ispadne retka, dodajem malo brašna dok ne postane savršena smesa za kolače. Gustina zavisi od veličine jajeta/jaja, pa sudim na oko nakon što sve izmešam.
Na kraju dodajte rendanu šargarepu i sitno izmrvljeni kravlji ili ovčiji sir.
Izmešajte i punite smesom 12 kalupa za mafine. Kalupe nauljite ili prekrijte papirnim čašicama, koje takođe nauljite. Napunite kalupe nešto više od pola.
Pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta (ako su veći mafini, možda 30-35 minuta) ili dok lepo ne porumeni i čačkalica ubodena u srdinu ne izađe čista.
Sačekajte da se gotovi mafini od šargarepe ohlade pa ih izvadite iz kalupa ili skinite papir.
Jedite slane mafine od šargarepe sa sirom za doručak ili u kancelariji. Divni su uz čašu hladnog ajrana.
Evo gde da odete ako želite još slanih mafina i pogledajte koja su pravila za pravljenje vazdušastih mafina, jer ih ima.