Način pripreme
/undefined Potrebne su vam 2 staklene tegle, po oko litar.
Cveklu operite i oljuštite, isecite na srednje komade i podelite u dve tegle od po 1 litar. U svaku teglu stavite po kašiku soli, semenke slačice i ljutu alevu papriku i ravnomerno podelite između dve tegle.
Ako koristite teglu od dva litra, ovo odvajanje nije neophodno, ali imajte na umu da će kasnije biti to teško čuvati u frižideru.
Zatim dodajte vodu na ivice tegli.
Grla tegli prekrijte gazom i ostavite na kuhinjskom pultu da fermentiraju nekoliko dana, svakodnevno mešajući.
Od fermentacije počinje da miriše blago kiselo kao turšija/kiseli kupus.
Nakon fermentacije, probiotički napitak od cvekle se čuva u frižideru.
Pije se kao indijski probiotički napitak Kandži, a komadići fermentisane cvekle mogu se koristiti kao prilog za šavarmu ili da se jedu kao turšija.