Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Mekani pamuk hlepčići

Mekani pamuk hlepčići

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89617k
Mekani pamuk hlepčići
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Neobični mekani i vazdušasti hlepčići, savršeni za serviranje sa raznim jelima ili za pravljenje sendviča i burgera."

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g, sa visokim sadržajem glutena
  • voda - 270 ml
  • maslinovo ulje - 70 ml ili suncokretovo ulje
  • kvasac - 25 g, živi
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Neobični mekani i vazdušasti hlepčići, savršeni za serviranje uz razna jela ili za pravljenje punjenih sendviča i sočnih domaćih burgera.

Sastojci za njih su jednostavni, bez mleka i jaja, ali na račun toga sa više masti i veoma hidrirano testo. Ono je dosta lepljivo u početku, ali sa pravilnim mešenjem postaje veoma prijatno i elastično. Ako dodamo više brašna, onda naši hlepčići neće biti tako mekani kao pamuk.

Počinjemo sa zagrevanjem vode do 37 stepeni. Unutra izmrvimo kvasac i posipamo sa malo brašna. Ostavljamo tako na kratko samo koliko je potrebno da se kvasac fino istopi, ne čekamo da se aktivira.

Sipamo masnoću i mešamo. Po receptu je sa maslinovim uljem i ja ga se pridržavam, ali ukoliko vi procenite možete da zamenite sa uljem.

Posle dodajemo i brašno sa solju i mesimo kuhinjskim robotom otprilike 3-4 minute. U krajnjem slučaju možemo sipati dodatnu kašiku brašna, ali ne više.

Testo treba da bude elastično i glatko. Ostavljamo ga da nadođe na sat vremena na toplom, pokrivajući posudu u kojoj je streč folijom.

Posle ponovo premesimo robotom 1 minutu. Testo se veoma blago lepi, što ne predstavlja problem, zato što da bismo ga oblikovali dobro podmazujemo ruke.

Oblikujemo 6 okruglih mini pogačica i stavljamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Posipamo sa malo brašna i ostavljamo ponovo hlepčiće da narastu na otprilike 40 minuta. Tepsija treba da bude pokrivena čistom krpom bez da dodiruje testo.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni 25 minuta ili dok se ne dobije zlatasta boja. Temperatura pečenja je takođe važna za dobijanje pravih pamuk hlepčića - visoka je i to dozvoljava da se ispeku, a da se ne presuše i isuše. Ostaju neobično mekani iznutra.

Ostavljamo ih da se ohlade na rešetki i spremni su za serviranje!

Upustvta za mešenje su za kuhinjskog robota ili višenamenski mikser sa dodacima za testo. To je tako zbog mekog testa sa većim sadržajem vode (u originalnom receptu nje je čak 300 ml, ali ja sam malo smanjila, što ne utiće na teksturu hlepčića).

S dve reči, rukom bi bilo dosta teže da se umesi testo, ali nije nemoguće, prosto će biti potrebno malo više vremena i često podmazivanja ruku dok ne prestane da se lepi.

U svim slučajevima, ovi hlepčići sa kvascem vrede!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: