Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Đuveč»Svinjsko-slovenski đuveč

Svinjsko-slovenski đuveč

ZoriZori
Guru
9062955k
Svinjsko-slovenski đuveč3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Svinjsko-slovenski đuveč se servira posut sitno naseckanim peršunom. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 750 g, plećka ili vrat
  • lovorov list - 3 komada
  • piment - 6 zrna
  • crni biber - 10 zrna
  • ulje - 6 supenih kašika
  • pirinač - 1 šolja
  • crni luk - 2 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 struk
  • praziluk - beli deo 1 struka
  • crvene paprike - 2 komada, pečene
  • paradajz - 400 g, iz konzerve, iseckan
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 supene kašike, sitno naseckan
  • kravlji maslac - 40 g
  • so
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski vrat ili plećka se naseckaju na komade veličine jedne porcije i prebacuju se u šerpu sa malo ulja da se zaprži na 2-3 minute.

Zatim se sipa otprilike 800 ml vruće vode, dodaje se malo soli, zrna pimenta i crni biber, lovorov list i ostavlja se na tihoj vatri da se dinsta 30 minuta dok meso u potpunosti ne omekša.

Za to vreme se pirinač opere i namoči vodom i kašičicom soli.

Luk (crni luk i praziluk), šargarepa, celer i čenovi belog luka se sitno naseckaju. Dinstaju se sa prstohvatom soli u ostalom ulju 5-6 minuta, nakon čega se dodaje pirinač oceđen od vode i nakon još par minuta - i izgnječeni paradajz i crvene paprike.

Postepeno se sipaju 2, 5 šolje bujona u kojem se kuvalo meso, dodaje se so i crni biber po ukusu i prebacuje se u tepsiju podmazanu maslacem.

Odozgo se ređa svinjsko meso i na svako parče se stavlja po malo maslaca.

Jelo sa pirinčem i svinjetinom se peče u sredini prethodno zagrejane rerne na 170-180 stepeni dok ne bude gotovo (otprilike 20 minuta).

Nakon vađenja rerna sa slovenskim đuvečom se uvija aluminijumskom folijom ili krpom i ostavlja se na otprilike 10 minuta da pirinač ostane sočan.

Svinjsko-slovenski đuveč se servira posut sitno naseckanim peršunom.

Prijatno!

Pogledajte još koliko dugo se čuva svinjetina u zamrzivaču. A znate li koliko proteina ima u svinjskom mesu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: