Način pripreme
Ogulite glavice luka i skuvajte ih u ključaloj vodi za otprilike 10 minuta dok ne omekšaju, ali da se ne raspadnu.
Nakon toga ih izvadite i ostavite da se ohlade. Nakon toga pažljivo izvadite unutrašnjost svake glavice luka ostavljajući cele spoljašnje slojeve.
Sitno naseckajte malu glavicu luka i belog luka i zapržite ih u 1 supenoj kašici ulja dok ne postane zlatkasto.
Dodajte mleveno meso i zapržite ga dok ne postane zlatkasto i dok se ne izmrvi. Dodajte pirinač i dobro izmešajte.
Zatim dodajte začine - alevu papriku i crni biber, kumin, so i šećer. Sve dobro izmešajte.
Dodajte malo vode, pokrijte i ostavite da se kuva otprilike 5 minuta dok pirinač ne upije tečnost i ne omekša.
Na kraju dodajte sok od paradajza i još malo soli, ukoliko je potrebno. Ostavite nadev da se blago ohladi.
Uzmite ohlađene ljuspice luka i pažljivo ih napunite nadevom. Uvijte kao sarme. Poređajte sarme u tepsiju. Između njih možete staviti lovorove listove za aromu.
Zalijte vodom i dodajte ostalu kašiku ulja. Punjeni luk pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite na 200 stepeni na otprilike sat vremena, dok luk i pirinač ne budu dobro skuvni.
Sjajne sarme od luka sa mlevenim mesom - da poližeš prste.
Ako volite da jedete luk, probajte i naše predloge za neodoljive kružiće od luka ili klasičnu francusku supu od luka.