Način pripreme
Počinje se sa pripremom testa za korpice. Naravno, ako ste odlučili da napravite korpice, biće vam potrebni i takvi kalupi - najbolji su metalni. Ima i silikonskih, ali u ovom slučaju se ne preporučuju.
Za taj cilj brašno i maslac se pomešaju dok se n dobiju mrvice. Maslac treba da bude mekan, odstajao na sobnoj temperaturi, ali ne obavezno rastopljen.
Nakon čega u mrve, koje su se formirale od brašna i maslaca, se dodaje šećer u prahu, vanila i jaje, i sve se mesi dok se ne dobije testo od maslaca. Treba da bude glatko i da ne prska. Pokrivate ga i ostavljate ga da odstoji u frižideru na 20-30 minuta.
Kalupčiće podmazujete maslacem ili s malo ulja, zato što će se tako lakše odlepiti. Od testa se oblikuju male loptice, s kojima pritiskajući ka zidovima kalupčića, se popunjavaju metalne korpice za kolačiće. Neka budu tanji, kada se ispeku da ima mesta i za poslastičarski krem.
Peku se u rerni na 180 stepeni na 20 minuta ili dok ne budu gotovi - ne smeju biti preterano tvrdi, zato što mogu da se rasprsnu prilikom vađenja.
Ostavljaju se da se blago ohlade, a zatim se vade iz metalnih kalupčića pomoću tankog noža tako da ne popucaju i ne izgube svoj oblik. Ređaju se na poslužavnik.
Priprema se krem za korpice. Sveže mleko se sipa u malu šerpicu ili kaserolu i zajedno sa šećerom se zagreva na ringli dok se on ne istopi.
Pažljivo, u toplo mleko se dodaje umućeno žumance sa brašnom i vanila uz neprestano mešanje na tihoj vatri. Krem se energično meša dok se ne zgusti. Kada je gotov, skida se s ringle i dodaje se maslac.
Nakon toga, pomoću male kašičice se pune korpice. Ostavljaju se da se ohlade i serviraju se.
Po želji, praznične korpice sa kremom se dekorišu izblendanim orasima, čokoladnim perlicama ili drugim posipom.
Pogledajte još ukusnih ideja za kremove za korpice i kornete i saznajte kako da napravite omiljene kornete sa kremom ili klasičan damski kapric.