Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Korpice»Praznične korpice sa kremom

Praznične korpice sa kremom

Teodora KrumovaTeodora Krumova
Šegrt
2796
Praznične korpice sa kremom
Fotografije: Teodora Krumova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
30
"Savršene praznične korpice sa kremom - veoma slatke, veoma ukusne i sa unikatnim dahom maslaca i vanile."

Potrebni sastojci

  • Za korpice
  • brašno - 400 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • vanilin šećer - 1 komad
  • Za krem
  • sveže mleko - 300 ml
  • brašno - 3 supene kašike
  • šećer - 5 supenih kašika
  • jaja - 1 komad (žumance)
  • maslac - 50 g
  • esencija vanile - 1 komad
  • Za posipanje
  • orasi
  • čokoladne perlice
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se sa pripremom testa za korpice. Naravno, ako ste odlučili da napravite korpice, biće vam potrebni i takvi kalupi - najbolji su metalni. Ima i silikonskih, ali u ovom slučaju se ne preporučuju.

Za taj cilj brašno i maslac se pomešaju dok se n dobiju mrvice. Maslac treba da bude mekan, odstajao na sobnoj temperaturi, ali ne obavezno rastopljen.

Nakon čega u mrve, koje su se formirale od brašna i maslaca, se dodaje šećer u prahu, vanila i jaje, i sve se mesi dok se ne dobije testo od maslaca. Treba da bude glatko i da ne prska. Pokrivate ga i ostavljate ga da odstoji u frižideru na 20-30 minuta.

Kalupčiće podmazujete maslacem ili s malo ulja, zato što će se tako lakše odlepiti. Od testa se oblikuju male loptice, s kojima pritiskajući ka zidovima kalupčića, se popunjavaju metalne korpice za kolačiće. Neka budu tanji, kada se ispeku da ima mesta i za poslastičarski krem.

Peku se u rerni na 180 stepeni na 20 minuta ili dok ne budu gotovi - ne smeju biti preterano tvrdi, zato što mogu da se rasprsnu prilikom vađenja.

Ostavljaju se da se blago ohlade, a zatim se vade iz metalnih kalupčića pomoću tankog noža tako da ne popucaju i ne izgube svoj oblik. Ređaju se na poslužavnik.

Priprema se krem za korpice. Sveže mleko se sipa u malu šerpicu ili kaserolu i zajedno sa šećerom se zagreva na ringli dok se on ne istopi.

Pažljivo, u toplo mleko se dodaje umućeno žumance sa brašnom i vanila uz neprestano mešanje na tihoj vatri. Krem se energično meša dok se ne zgusti. Kada je gotov, skida se s ringle i dodaje se maslac.

Nakon toga, pomoću male kašičice se pune korpice. Ostavljaju se da se ohlade i serviraju se.

Po želji, praznične korpice sa kremom se dekorišu izblendanim orasima, čokoladnim perlicama ili drugim posipom.

Pogledajte još ukusnih ideja za kremove za korpice i kornete i saznajte kako da napravite omiljene kornete sa kremom ili klasičan damski kapric.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: