Način pripreme
Za pripremu testa prosejte brašno i dodajte mu so i aktivirajte kvasac sa malo vode i šećera.
Napravite udubljenje u brašnu, dodajte 3 jaja, sveže i kiselo mleko i vodu sa kvascem.
U procesu mešenja dodajte ulje i ako je potrebno još brašna.
Gotovo testo premažite uljem, pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste oko sat vremena na toplom mestu.
Od naraslog testa napravite loptice za okruglu pogaču, poređajte ih u nauljenu tepsiju i ponovo ih ostavite da narastu još malo. U zagrenoj rerni pecite pogaču oko 35-40 minuta.
Kada pogača sa mesom uhvati laganu koricu premažite je sa 50 g maslaca i umućenim žumancem i vratite da se peče.
Za nadev - stavite kolenicu u pleh sa lukom i belim lukom, dodajte malo vode i pecite pokriveno aluminijumskom folijom najmanje 2 sata u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Nakon toga skinite meso sa kostiju i naseckajte ga. Stavite ga zajedno sa pečurkama, preostalim sosom od pečenja, maslacem u vatrostalnu posudu.
Vratite sve u rernu dok se pečurke ne spreme i da ispari višak tečnosti.
Čim se pogača ohladi izdubite je u sredini. U to udubljenje sipajte nadev i prelijte sa malo sosa. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Pogača sa kolenicom i šumskim pečurkama je prema receptu šefa Mančeva.