Način pripreme
Prvo skidamo kožu sa kolenice, ukoliko je ima. Nakon toga je hladnom vodom dobro operemo.
Oštrim nožem prvimo duboke razreze od oko 3-4 cm (otprilike 10 komada).
Nakon toga u svaku dobijenu rupu stavljamo po jedan oljušten čen belog luka.
Kolenicu posipamo alevom paprikom, čubrom, solju i s malo ulja. Dobro izmasiramo meso dok se začini ne pomešaju.
Na dno jense posude stavljamo krompir, krupno naseckan, prethodno opran i oljušten zajedno sa šargarepom i pečurkama, koje su takođe u komadima.
Začinimo samo solju. Mešamo povrće i stavljamo između njih već začinjenu kolenicu.
Sve to zalivamo sa 50-60 mililitara ulja i pola čaše belog vina.
Stavljamo poklopac i pečemo kolenicu u hladnoj rerni na 150 stepeni otprilike 3 sata.
Neka vam je slatko sa mojom špikovanom svinjskom kolenicom!
Pogledajte još šta je tačno kolenica, kao i kako da očistite kolenicu od kostiju.