Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Praznična posna pogača za svaku priliku

Praznična posna pogača za svaku priliku

ZoriZori
Guru
9113035k
Praznična posna pogača za svaku priliku
Fotografije: Zori
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Praznična posna pogača za sve prilike se servira sa posudicom meda. Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 720 g
  • so - 1 kašičica, ravna
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • soda za hleb - 1 kašičica, puna
  • sirće - 3 supene kašike
  • voda - 400 ml, mlaka
  • ulje - 2 supene kašike
  • med - za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno pomešamo sa solju i praškom za pecivo i prosevamo kroz sito. Prebacujemo u duboku posudu, pravimo udubljenje u sredini i sipamo sodu za hleb, pomešanu sa sirćetom.

Dodajemo ulje i mlaku vodu i zamesimo meko testo koje se ne lepi. Prebacujemo na radnu površinu i mesimo oko 10 minuta.

Testo prebacujemo u pleh, namazan uljem i ostavljamo 15-20 minuta pokriveno krpom ili folijom dok ne nadođe.

Nakon toga oblikujemo soda pogaču, pritiskamo rukama da se poravna i uz pomoć dve viljuške oblikujemo ukras, obavezno izbušimo na nekoliko mesta da izlazi para prilikom pečenja.

Prazničnu posnu pogaču stavljamo u sredinu rerne, prethodno ugrejane na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.

Pečenu pogaču pokvasimo hladnom vodom i uvijamo krpom da odstoji 20 minuta.

Serviramo sa posudicom meda.

Neka vam je slatko!

Pogledajte još da li pogača sa sodom treba da nadolazi i pogledajte ove ukusne ideje za hleb sa sodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: