Način pripreme
Pileće grudi se čiste od viška opni i istuku se čekićem za meso dok ne budu debljine od najviše 5 mm.
Zatim se stavljaju na kuhinjsku foliju i utrljaju solju i biberom.
Zatim, slaninu i kisele krastavčiće isecite na trakice, a 50 do 70 g kačkavalja isecite na kockice. Poređaju se na jednom kraju pilećih grudi i pomoću folije počinjemo da uvijamo vreteno od piletine. Kada je celo meso umotano, čvrsto ga umotajte u foliju i zavežite oba kraja koncem. Zamrzavamo vreteno sat vremena.
Dva ili tri minuta pre nego što ga izvadite iz zamrzivača, sipajte ulje za prženje u tiganj i stavite ga na šporet da se zagreje.
Umutite jaja u posudi, a u ravnom tanjiru pomešajte prezle i kukuruzno brašno.
Izvadimo vreteno iz zamrzivača i uklonimo foliju; Meso treba da zadrži svoj vretenasti oblik bez kvarenja. Ako se razvije, ostavite da se zamrzne još 30 minuta.
Prvo uvaljamo piletinu u prezle, a zatim je umočimo u umućena jaja. Ovo se ponavlja još jednom - prezle, jaja.
Zatim pržite vreteno u vrućem ulju oko 3-4 minuta. Izvadimo vreteno i stavljamo ga u udoban krevet od blanširanog pomfrita. Preostali kačkavalj narendajte odozgo.
Vreteno od piletine služimo sa ledeno hladnim pivom.
Pogledajte i kako da napravite rolnice od piletine ili omiljeno vreteno od svinjetine.