Način pripreme
Dobro operite zelje i ostavite da se ocedi. Ako su listovi veliki, odvojite žilice i isecite krupnije. Ugrejte 1 supenu kašiku maslinovog ulja u tiganju i dodajte sitno iseckani beli luk. Dinstajte oko 30 sekundi dok ne počne da miriše, nakon toga dodajte zelje. Promešajte i kuvajte 2-3 minuta dok ne omekša i smanji obim. Posolite malo. Skinite sa vatre i ostavite sa strane.
Ugrejte rernu na 200 stepeni sa ventilatorom. Stavite filete lososa u pleh, pokrijte papirom za pečenje ili namazanom masnoćom. Začinite solju, biberom i nekoliko kapljica ulja.
Ako želite pospite sa malo rendane kore limuna i prelijte sa 1 supenom kašikom belog vina.
Pecite ribu oko 10-12 minuta u zavisnosti od debljine. Da bi korica bila zlatnija, uključite gril poslednja 2 minuta.
Isecite paradajz na pola. Ugrejte preostale 1-2 kašike maslinovog ulja u tiganju i pržite 3-4 minuta dok ne omkša i počne da se karamelizuje. Posolite po ukusu. Po želji dodajte šećer da bi ukus bio bolji.
Na tanjir rasporedite malo dinstanog zelja, stavite pečeni file lososa i završite toplim, aromatičnim čeri paradajzom.
Možete servirati sa kriškom limuna sa strane ili ukrasiti kašičicom gustog, kiselkastog jogura ili sosom od senfa i meda.
Kombinujte sa pečenim krompirom, kinoom, pirinčem sa limunom ili integralnom testeninom.
Ovo jelo je odgovarajuće za ljude koji drže mediteransku dijetu, kao i za one, koji traže ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ali bogatu.
Losos sa zeljem i čeri paradajzom je više od recepta - nadahnuće za zdravo i šareno kuvanje sa prolećnim sastojcima. Iznenađujuće lagan, ali u isto vreme aromarian i pitak, zaslužuje mesto na vašem meniju bar jednom nedeljno.
Pogledajte kako da napravite lososa na roštilju i naučite kako da marinirate lososa.