Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Losos sa paradajzom i zeljem

Losos sa paradajzom i zeljem

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Guru
15027870
Losos sa paradajzom i zeljem
Fotografije: Albena Atanasova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Losos sa zeljem i čeri paradajzom je više od recepta - nadahnuće za zdravo i šareno kuvanje sa prolećnim sastojcima."

Potrebni sastojci

  • losos fileti - 2 komada
  • sveže zelje - 100 g
  • čeri paradajz - 200 g
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • so - po ukus
  • biber - po ukusu
  • kora od limuna rendana - 1 kašičica
  • belo vino - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite zelje i ostavite da se ocedi. Ako su listovi veliki, odvojite žilice i isecite krupnije. Ugrejte 1 supenu kašiku maslinovog ulja u tiganju i dodajte sitno iseckani beli luk. Dinstajte oko 30 sekundi dok ne počne da miriše, nakon toga dodajte zelje. Promešajte i kuvajte 2-3 minuta dok ne omekša i smanji obim. Posolite malo. Skinite sa vatre i ostavite sa strane.

Ugrejte rernu na 200 stepeni sa ventilatorom. Stavite filete lososa u pleh, pokrijte papirom za pečenje ili namazanom masnoćom. Začinite solju, biberom i nekoliko kapljica ulja.

Ako želite pospite sa malo rendane kore limuna i prelijte sa 1 supenom kašikom belog vina.

Pecite ribu oko 10-12 minuta u zavisnosti od debljine. Da bi korica bila zlatnija, uključite gril poslednja 2 minuta.

Isecite paradajz na pola. Ugrejte preostale 1-2 kašike maslinovog ulja u tiganju i pržite 3-4 minuta dok ne omkša i počne da se karamelizuje. Posolite po ukusu. Po želji dodajte šećer da bi ukus bio bolji.

Na tanjir rasporedite malo dinstanog zelja, stavite pečeni file lososa i završite toplim, aromatičnim čeri paradajzom.

Možete servirati sa kriškom limuna sa strane ili ukrasiti kašičicom gustog, kiselkastog jogura ili sosom od senfa i meda.

Kombinujte sa pečenim krompirom, kinoom, pirinčem sa limunom ili integralnom testeninom.

Ovo jelo je odgovarajuće za ljude koji drže mediteransku dijetu, kao i za one, koji traže ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ali bogatu.

Losos sa zeljem i čeri paradajzom je više od recepta - nadahnuće za zdravo i šareno kuvanje sa prolećnim sastojcima. Iznenađujuće lagan, ali u isto vreme aromarian i pitak, zaslužuje mesto na vašem meniju bar jednom nedeljno.

Pogledajte kako da napravite lososa na roštilju i naučite kako da marinirate lososa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: