Način pripreme
U mlako mleko rastvorite šećer i dodajte kvasac. Ostavite na stranu određeno vreme da kvasac proradi.
Prosejte brašno i u sredini napravite rupu u koju stavite so, jaje, kiselo mleko, omekšali maslac i mleko sa kvascem. Umesite meko testo, koje se ne lepi. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da nadođe.
Dok testo nadolazi, pripremite nadev. Izrendajte ili izmrvite sir. U sir dodajte jedno umućeno jaje i omekšali maslac. Dobro promešajte nadev.
Nadošlo testo razvucite na radnoj površini posutoj brašnom da dobijete ne previše debelu koru – oko 1 cm. Čašom isecite krugove. Ostatak testa posle rezanja, ponovo umesite, razvucite i isecite krugove, dok ne upotrebite svo testo.
Sledi ređanje u pleh, u koji je postavljen papir za pečenje. Na krug testa stavljajte punjenje i zatim drugi krug. Ređajte kao kulu, ali ne mnogo visoku, kako bi mogli da je prebacite u pleh. Na ovaj način pravite nekoliko kula i prebacite ih u pleh.
Poređanu pogaču ostavite da ponovo nadođe još 30 minuta. Pre nego što stavite pogaču u rernu, premažite je umućenim žumancem sa malo ulja i posolite susamom ili semenom maka. Pecite u rerni na 200 stepeni.