Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Vazdušasta pogača sa maslacem

Vazdušasta pogača sa maslacem

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Vazdušasta pogača sa maslacem
Fotografije: Toni Hristova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
13
"Možemo da pokušamo da vam objasnimo koliko je ukusna, možete da se usudite i napravite je i sami. Drugi način je svakako ukusniji."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 3 kom.
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • ulje - 4 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • brašno - oko 1 kilogram
  • maslac
  • testo za dekoraciju
  • brašno - 170 g
  • voda - 100 ml
  • skrob - 70 g
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

U činijicu staviti oko 100 ml toplog mleka, kvasac i 2 kašike brašna. Sačekati da se aktivira, u međuvremenu umutiti smesu sa jajima.

Prosejati brašno, dodati so, napraviti udubljenje, sipati u njega smesu sa jajima, a zatim i aktivirani kvasac. Zamesiti srednje tvrdo elastično testo. Premazati ga uljem i pokriti činiju folijom.

Kada naraste, podelite nadošlo testo na dva jednaka dela, a svaki od njih na još 3. Razviti svaku loptu u malu koru i obilno je premazati maslacem. Staviti 3 kore i uviti u rolat. Dobijena dva rolata sečemo na trouglove. Ređamo ih u pleh, a od ivica formiramo sredinu. Nakon što ponovo naraste premazati umućenim žumancetom, mlekom i uljem.

Peče se na 160 stepeni u zagrejanoj rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3.5
50
41
31
20
10
Oceni: