Način pripreme
U ulju upržiti sitno naseckan luk i pirinač (pirinač treba da postane staklen), nakon čega dodati sok od paradajza, mleveno meso i začine po ukusu, so prema slanosti kiselog kupusa, pa sve mešati dok se ne dobije homogena smesa i dok mleveno meso ne promeni boju. Nakon toga skloniti smesu sa vatre.
Svinjetinu i slaninu naseckati na sitne komadiće (ja ih seckam na ivice dužine oko 3 cm). Pažljivo skinuti listove kupusa i, u zavisnosti od njihove veličine i željene veličine sarmi, rezati ih na dva ili tri dela.
Od tako pripremljenih sastojaka oblikovati sarme srednje veličine, ređati ih bez razmaka u duboku posudu (šerpu), na čije dno staviti sloj od krupno nasečenog kupusa (unutrašnjeg dela korišćenih glavica) oko centimetra debljine.
Nakon punjenja šerpe, sve pritisnuti porcelanskim tanjirom, preliti čorbom od kiselog kupusa koja je razređena vodom, pa postaviti na ringlu da se kuva na tihoj vatri oko 2.5 sati.
Preliv:
Upržiti brašno do zlatne boje, dodati mleko i bujon, pa mešati neprestano dok se ne dobije homogena smesa. Kuvati dok se ne dobije željena gustina, nakon čega napraviti zapršku od jaja i kiselog mleka.