Suncokret pogača

Jelena AndonovJelena AndonovPočetnik
20/02/2017
"Kažite sad, da li ima ovako lepih pogača negde drudge osim u Bugarskoj?"
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 550
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Komentarisano1 times
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kockice
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 2 kom.
  • brašno - 1 kg
  • ZA PREMAZIVANJE
  • žumanca - 1 kom.
  • mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U toplom mleku (100 ml) aktivirati kvasac sa šećerom i malo brašna. Brašno prosejati sa solju.

Umutiti jaja i dodati preostalo mleko. Od svih sastojaka umestiti srednje tvrdo testo, i ostaviti ga na toplom na 30-ak minuta.

Kada naraste, iseći loptu od testa (oko 300 g) i razviti oklagijom u oblu koru sa malim prečnikom.

Staviti koru u centar pleha, u koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Ponovo iseći testo i ponovo ga razviti u koru, pa ga iseći na trake.

Naređati ih preko oble kore. Ponovo razviti istu koru ponovo je iseći na trake. Trake od prethodne kore i ove kore plesti.

Kada se oblikuje centar peletenjem, od ostalog testa razviti jednu veliku koru, nauljiti je i uviti u rolnu.

Rolnu postaviti oko centra i rezati je makazicama na svakih 1 cm. Jedno parče malo nakloniti na desnu stranu, a drugo na unutra, i tako sa svim parčićima.

Oblikovanu pogaču ostaviti na toplom da naraste, nakon toga je premazati žumancem i mlekom i peći na 160 stepeni 35-40 minuta.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Bosa Jovicevic
Bosa Jovicevic
16.01.2019 17:00
Sviđa mi se vaši recepti
0
0