Način pripreme
Priprema testa: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Zasebno umutiti jaja, belance, dodati 250 g brašna, so, nadošli kvasac, jogurt, ulje, omekšali margarin i, uz postepeno dodavanje preostalog brašna (250 g) zamesiti testo.
Testo prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Nadošlo testo podeliti na 5 jednakih delova (formirajući 5 jufki) i na jedan manji deo.
Jufke razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, ređati ih jednu na drugu i svaku premazivati omekšalim margarinom (na sobnoj tempeaturi). Poslednju (petu) jufku ne mazati, već oklagijom razviti u veliki krug.
Iseći na 8 trouglova i uviti kiflice.
Svaku kiflicu preseći na pola (niz duž) i širim delom ređati u uljem podmazanu tepsiju. Manji deo testa razviti oklagijom i čašicom izvaditi 7 krugova i od njih formiraticvetna sredini tepsije.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe (da popuni tepsiju).
Suncokret pogaču premazati umućenim žumancetom, posuti susamom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako pogača ne bi gorela).