Način pripreme
1. U malu posudicu sipamo pola šolje tople vode, ne vruće, dodajemo šećer i kvasac, dobro promešamo i ostavljamo da se aktivira na 15 minutica. Treba da udupla svoj obim.
2. Dok čekamo kvasac, u duboku posudu prosejemo brašno i pravimo kladenac. U njega razbijemo dva jajeta, stavljamo prstohvat soli i 6 supenih kašika ulja.
3. Zagrejemo šolju svežeg mleka u mikrotalasnu, ali ne treba da bude veoma vruća da se ne biste opekli, dok mesite testo.
4. Kada je kvasac gotov, sipamo ga u kladenac kod brašna i drugih sastojaka. Počinjemo rukama da mesimo u posudi dok se sastojci dobro ne izmešaju. Za to vreme sipamo i po malu količinu svežeg mleka. Kada se smesa u posudi zgusnula, izvadite je na površinu koju ste prethodno posuli brašnom da se ne zalepi. Tamo počinjete da mesite testo otprilike 15 minuta dok se ne dobije veoma, veoma mekano i sipkasto testo.
5. Nakon toga namažete jednu duboku posudu uljem i stavljate testo u nju i uvijate je čistom krpom i ostavite da naraste na sat vremena u zatvorenu rernu.
6. Za to vreme isečete masline na kolutiće. Ja sam koristila neslane crne masline i slane zelene masline unutra sa paprikama. Pazite da uravnotežite ukuse maslina kako pogača ne bi postala preterano slana.
7. Kada je testo naraslo vadimo ga i dok je još u posudi pritiskamo ga pesnicom u sredinu kako bi izašao vazduh. Nema potrebe za više mešenja.
8. Podelimo testo na tri jednake lopte. Razvijemo svaku loptu i obilno pospemo maslinama. Zatim je uvijamo kao u rolat i sečemo na jednake kriškice. Ređamo ih u nauljenu tepsiju. Tako radimo sa svim loptama. Nakon što smo poređali sve kriškice u tepsiju, premazujemo ih žumancem i posipamo miksom semenki.
9. Stavljamo pogaču da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni odozgo i odozdo sa ventilatorom otprilike 40 minuta.
10. Nakon što je gotova vadimo je i uvijamo u čistu krpu kako bi upilo paru, a i da bi duže vreme ostala topla.
Mekana pogača sa maslinama je gotova.