Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Pogačice»Moje mekane pogačice

Moje mekane pogačice

Rumyana milchevaRumyana milcheva
Šegrt
5217151
Moje mekane pogačice
Fotografije: Monika Ivanova
19 / 21
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Ne budite članove porodice pre nego što ove veoma mekane pogačice ne izađu iz rerne, a posle će njihova neodoljiva aroma da uradi sve umesto vas"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 20 grama, svež
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 150 ml , toplo
  • voda - 120 ml
  • sirće - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • sir - 200 g
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i šećer u toploj vodi, ostavimo dok ne počne da se formira pena. U duboku posudu sipamo sveže mleko, so, jaje, sirće i ulje. Dodamo brašno, kvasac i postepeno zamesimo meko testo.

Ostavimo da naraste u namazanoj posudi za pečenje, dok se obim ne uveće tri puta. Namastimo ruke i formiramo male lopte, koje ređamo u namazanu posudu.

Pospemo sirom i ostavimo da naraste opet 20 minuta. Za to vreme propržimo jednu kašiku brašna i dva prstohvata šarene soli na vrelom ulju.

Dok je još toplo, prelijemo narasle pogačice i stavljamo ih u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni. Pečemo dok ne porumene i nakon toga ih premažemo maslacem i pokrijemo krpom na 15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: