Božanstvena ekler torta

Toni Aleksov
Toni Aleksov
Početnik
24/03/2017
"Šta god da kažemo, biće malo da opiše ukus ove zaista božanstvene ekler torte "
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 270
  • Pregledi tokom meseca13
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 240 ml
  • maslac - 70 g
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 100 g
  • jaja - 4 komada
  • za krem od jaja
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 1 l
  • brašno - 120 g
  • vanila - 1 kesica
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • za krem od pavlake
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • šećer u prahu - 3 kašike
  • čokolada - 100 g
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za krem od jaja umutite jaja sa delom šećera, dodajte 300 ml od mleka i brašna i umutite do glatke smese. Umešajte preostale mleko i šećer u metalnoj posudi i postavite na slabu vatru oko 5 minuta da se ugreje. Sipajte smesu od jaja i vanilu u toplo mleko, mešajte špatulom dok se ne zgusne.

Skinite sa vatre i umotajte u providnu foliju, ostavite na hladnom mestu da se potpuno ohladi. Kada se krem ohladi, u posudi umutite pavlaku u vazdušast krem i dodajte u delovima u krem od jaja dok ne dobijete homogen krem.

Za kuvano testo u šerpi promešajte vodu, maslac i prstohvat soli, stavite na jaku vatru na proključaju. Sipajte brašno odjednom u vodu koja ključa i energično mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u potpunosti.

U ohlađeno testo dodajte jaja, jedno po jedno uz neprestano mešanje. Postavite testo u pravougaonu tavu dimenzija 28/20 cm i ravnomerno ga rasporedite po dnu pritiskajući špatulom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Za glazuru ugrejte pavlaku i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac, mešajte dok se čokolada ne istopi i dok ne dobijete homogenu smesu. Posebno umutite pavlaku sa prosejanim šećerom u prahu u gust vazdušast krem.

Sada je red na sklapanje torte. Pritisnite dlanovima koru da se poravni (kod pečenja se lagano naduva), rasporedite preko nje krem od jaja i poravnajte ga špatulom.

Preko krema od jaja sipajte krem od pavlake i ponovo izravnajte. Na kraju sve prelijte ohlađenom glazurom i izravnajte. Veoma ukusna ekler torta sa mnogo krema i čokolade. Sledite recept reč po reč, korak po korak i uživajte.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar