Način pripreme
U posudu stavite kvasac, dodajte šećeri i toplu vodu i promešajte. Dodajte malo brašna, samo da bi dobili retku kašu.
Pokrijte i ostavite da se aktivira kvasac. U veliku posudu stavite 1 jaje - 1 belance (žumance ostavite za premazivanje), kiselo mleko, meki maslac i so i promešajte.
Dodajte aktivirani kvasac, promešajte i postepeno dodajte prosejano brašno. Umesite meko testo, koje se ne lepi.
Premažite masnoćom testo, pokrijte ga folijom. Ostavite ga da naraste dok ne udvostruči zapreminu.
Kada je naraslo, razmesite ga ponovo i podelite na dva dela. Jedan deo razvucite u koru debljine oko 4 mm.
Premažite koru maslacem i obilno je pospite sirom i kačkavaljem. Umotajte u rolat i nasecite na komade dugačke otprilike 6 cm.
Poređajte ih u nauljenu tepsiju sa razrezima na gore, a usput ih malo uštinite da kačkavalj ne izađe. Drugi deo testa obradite na isti način.
Pokrijte providnom folijom, ali nemojte da bude stegnuta i ostavite testo da naraste oko 1 sat. Premažite pogaču odvojenim žumancem, koji ste umutili sa 2 kašike ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Nakon 15-20 minuta, pospite pogaču narendanim kačkavaljem i pecite do zlatne boje.