Način pripreme
Oljuštite pomorandže. Ostružite narandžasti deo sa kora, koja sadrži gorke supstance. Nakon toga kore nasecite na tanke trakice, koje umotajte kao pužiće i nanižite ih na deblji konac.
Nanizane pužice stavite u vodu, da ih pokrije i kuvajte ih 15 minuta, nakon toga vodu prospite, a kore isplaknite vodom. Proceduru ponovite 4 puta. Nakon četvrtog puta sva gorčina iz njih je nestala i spremne su za slatko.
U šerpu stavite 1 litar vode i 1 kg šećera da se kuvaju, dok se šećer ne rastopi. Dodajte 2 kašike soka od limuna (možete ga zameniti sa 1 kašičicom limuntusa) i kore od narandže spustite u tečnost. Kuvajte oko jedan sat ili dok ne dobijete odgovarajuću gustinu sirupa.
Pomorandžine kore ostavite u sirupu da odstoje preko noći. Sutradan skinite konac, a slatko sipajte u tegle.
Tegle kuvajte pet minuta u vrućoj vodi (samo zbog poklopaca), a nakon toga ih okrenite na poklopce, da se formira vakum dok se ohlade.
Ovo je zaista slatko samo za specijalne prilike!