Način pripreme
Rastvorite kvasac u toplom mleku sa šećerom i 3 kašike brašna, ostavite na toplom da se aktivira, pokriveno providnom folijom. Odvojite jedno žumance od jaja, a ostala jaja umutite viljuškom i dodajte ostale namirnice za testo.
Prosejano brašno dodajte po malo i mesite dok ne dobijete meko testo. Umešeno testo ostavite na toplom dok ne udvostruči zapreminu.
Nadošlo testo podelite na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite na dugačak pravougaoni list širine oko 12 cm i dužine oko 3 pedlja. Prvi list premažite obilno rastopljenim maslacem i pospite polovinom narendanog kačkavalja. Drugi list postavite preko prvog i njega pospite maslacem i kačkavaljem.
Postavite treći list preko drugog, pritisnite ih dobro i razvucite oklagijom u jedan list dugačak 4 pedlja i širok 20 cm. List presecite na 2 dela po dužini. Oba dela upletite zajedno, savijte u obliku puža, i stavite u tepsiju prethodno premazanu maslacem.
Ostavite na toplom da nadođe oko 20 minuta, premažite umućenim žumancem sa 1 kašikom svežeg mleka. Pecite pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni do zlatne boje.
Usukana pogača sa kačkavaljem je gotova.