Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Usukana pogača sa kačkavaljem

Usukana pogača sa kačkavaljem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Usukana pogača sa kačkavaljem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Umesićemo meko testo, dodaćemo kačkavalj i uplešćemo da majstorski - a Vi zapišite recept za ovu neverovatnu uvijenu pogaču"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • ulje - 6 kašika
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • brašno - oko 700 g
  • maslac - 50 g, za premazivanje
  • kačkavalj - 200 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toplom mleku sa šećerom i 3 kašike brašna, ostavite na toplom da se aktivira, pokriveno providnom folijom. Odvojite jedno žumance od jaja, a ostala jaja umutite viljuškom i dodajte ostale namirnice za testo.

Prosejano brašno dodajte po malo i mesite dok ne dobijete meko testo. Umešeno testo ostavite na toplom dok ne udvostruči zapreminu.

Nadošlo testo podelite na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite na dugačak pravougaoni list širine oko 12 cm i dužine oko 3 pedlja. Prvi list premažite obilno rastopljenim maslacem i pospite polovinom narendanog kačkavalja. Drugi list postavite preko prvog i njega pospite maslacem i kačkavaljem.

Postavite treći list preko drugog, pritisnite ih dobro i razvucite oklagijom u jedan list dugačak 4 pedlja i širok 20 cm. List presecite na 2 dela po dužini. Oba dela upletite zajedno, savijte u obliku puža, i stavite u tepsiju prethodno premazanu maslacem.

Ostavite na toplom da nadođe oko 20 minuta, premažite umućenim žumancem sa 1 kašikom svežeg mleka. Pecite pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni do zlatne boje.

Usukana pogača sa kačkavaljem je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: