Način pripreme
Namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi.
Pripremanje kore:
Umutite mikderom jaja sa šećerom i jednom kesicom vanilin šećera dok masa ne postane bela. Podelite smesu na dva dela u posebne posude. U jednu dodajte brašno. U drugu posudu dodajte mlevene orahe, kakao i koru od limuna. Na dno kalupa za tortu (26 cm) stavite papir za pečenje. Sipajte obe smese, kako bi formirali šarenu koru.
Jednom kašikom sipajte od bele smese, a drugom od tamne i tako dok pokrijete dno. Produžite na isti način da pravite drugi red, samo zamenite mesta smesama - preko tamne sipajte belu i obrnuto. Na taj način utrošite obe smese.
Ugrejte rernu i stavite koru da se peče na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 35 minuta, ili dok čačakalica kojom probate ne bude suva. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Priprema krema:
Mikserom umutite meki maslac sa šećerom u prahu dok krem ne postane beo. Sveže mleko sipajte u malu šerpicu, ugrejte do ključanja i sklonite sa vatre. U njega dodajte mlevene orahe, vanilu i koru od limuna. Promešajte i sačekajte da se malo ohladi. Nakon toga orahe sipajte u umućeni maslac kašiku po kašiku i mešajte mikserom na manjoj brzini dok ne dobijete lep krem.
Priprema sirupa:
Čašu vode sa šećerom stavite da provri, promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte poklopac konjaka ili 3-4 kapi esencije ruma i jednu kesicu vanile.
Sklapanje torte:
Ohlađenu koru presecite horizontalno po sredini, kako bi dobili dve kore. Prvu koru stavite na tanjir za tortu, prelijte polovinom sirupa i premažite kremom. stavite drugu koru, ponovo prelijte sirupom, a posle celu tortu prekrijte kremom. Ukrasite po želji.
Možete iskoristiti šećerno testo koje razvučete u krug manji od obima torte i stavite ga preko torte. Preko toga izmrvite kornet i postavite cvetiće od fondana.