Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa lukom»Pita sa lukom i svinjskim mesom

Pita sa lukom i svinjskim mesom

Pita sa lukom i svinjskim mesom
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Kada u jednoj pogači sa lukom, osim luka otkrijemo i svinjetinu, imamo osećaj da smo dobili sedmicu na lotou"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • kiselo mleko - 200 g
  • jaja - 1 kom. + 1 belance
  • kvasac - 20 g, svež
  • voda - 300 ml, mlaka
  • ulje - 3 kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - oko 700 g
  • za nadev
  • svinsko meso - 300 g
  • crni luk - 5 velike glavice
  • paradajz pire - 4 kašike
  • kumin
  • crni biber
  • so
  • ulje
  • za premazivanje
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • žumance - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U deo vode stavite šećer, izmrvljeni kvasac i 2 kašike brašna. Pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira. U preostalu vodu sipajte mleko, so, ulje, žumance i belance i promešajte.

Napravite udubljenje u brašnu i sipajte smesu i aktivirani kvasac. Umesite meko testo koje se ne lepi. Pokrijte i ostavite da udvostruči obim.

Za to vreme pripremite nadev. Naseckajte meso na veoma sitno, stavite ga u zagrejano ulje da se uprži i mešajte neprekidno. Kada je meso skoro gotovo, dodajte sitno naseckani luk. Kada se i luk uprži, dodajte paradajz pire i začine. Ostavite da se malo prohladi.

Naraslo testo nasecite na male komade. Na brašnom posutoj površini svaki komad razvucite u elipsu. U donji deo stavite po 2 kašike od smese, a gornji deo nasecite na trake.

Umotajte u rolat i savijte u oblik puža. Poređajte ih u nauljenu tepsiju, pokrijte i ostavite da naraste. Umutite kiselo mleko sa žumancem i premažite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: