Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa Lukom»Pita sa lukom, mlevenim mesom i paradajzom

Pita sa lukom, mlevenim mesom i paradajzom

GALYa DUMANOVAGALYa DUMANOVA
Šef kuhinje
1272530428
Pita sa lukom, mlevenim mesom i paradajzom1 / 2
18/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Mmm... ukusna pita sa lukom iz naše tradicionalne kuhinje. Ako želite da je učinite raznolikom, dodajte 2-3 iseckana krompira u nju"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 600 g
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • kvasac - 1/2 kockice
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • Za nadev
  • mleveno meso - 500 g, mešavina
  • paradajz - 1 šoljica, konzerva
  • luk - otprilike 500 g
  • ulje - 1/2 šoljice
  • aleva paprika
  • crni biber
  • čubar
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipate šećer i kvasac i dodajete 250 ml tople vode. Dobro mešate i ostavljate na otprilike 10 minuta, dok se ne aktivira i ne nadođe.

Prosejete brašno, dodajete so, dodajete nadošli kvasac i ulje i mešate dok se ne dobije meko testo.

Dok testo raste, pripremite nadev za seosku pitu sa lukom. Očistite i sitno iseckajte luk.

U dubok tiganj ili šerpu sipajte ulje i nakon što se zagreje, dodajte iseckani luk. Kada omeknu, dodajte paradajz i mleveno meso. Pržite dok se mleveno meso ne pretvori u mrve.

Dodajte so i začine i dobro izmešajte.

Nadošlo testo podelite na dva dela, od kojih je jedan dva puta veći od drugog. Razvijte dve lopte testa u dve kore.

Tepsiju prečnika 35-40 cm namažite uljem i stavite u nju veću koru, ona treba da izlazi iz tepsije otprilike 4-5 cm. Sipajte gotov nadev, stavite na nadev drugu koru.

Na kraju zapečatite pitu sa lukom tako što podvijete krajeve donje kore koji su ostali izvan tepsije.

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 °C dok se ne uhvati zlatkasta korica.

Kada je gotova, posipite je mlakom vodom i pitu sa lukom, mlevenim mesom i paradajzom uvijte krpom na 8-10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: