Način pripreme
U posudu sipate šećer i kvasac i dodajete 250 ml tople vode. Dobro mešate i ostavljate na otprilike 10 minuta, dok se ne aktivira i ne nadođe.
Prosejete brašno, dodajete so, dodajete nadošli kvasac i ulje i mešate dok se ne dobije meko testo.
Dok testo raste, pripremite nadev za seosku pitu sa lukom. Očistite i sitno iseckajte luk.
U dubok tiganj ili šerpu sipajte ulje i nakon što se zagreje, dodajte iseckani luk. Kada omeknu, dodajte paradajz i mleveno meso. Pržite dok se mleveno meso ne pretvori u mrve.
Dodajte so i začine i dobro izmešajte.
Nadošlo testo podelite na dva dela, od kojih je jedan dva puta veći od drugog. Razvijte dve lopte testa u dve kore.
Tepsiju prečnika 35-40 cm namažite uljem i stavite u nju veću koru, ona treba da izlazi iz tepsije otprilike 4-5 cm. Sipajte gotov nadev, stavite na nadev drugu koru.
Na kraju zapečatite pitu sa lukom tako što podvijete krajeve donje kore koji su ostali izvan tepsije.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 °C dok se ne uhvati zlatkasta korica.
Kada je gotova, posipite je mlakom vodom i pitu sa lukom, mlevenim mesom i paradajzom uvijte krpom na 8-10 minuta.