Način pripreme
Kvasac rastvorite u polovini mleka (prethodno zagrejano do temperature tela, ne treba da bude vrelo), sa 1 kašičicom šećera i 1 kašikom brašna, sačekajte da se aktivira (10-15 minuta). Od navedenih sastojaka i preostalog mleka dobro umesite testo, a nakon toga ga ostavite na toplom mestu da naraste, pokriveno krpom.
Testo treba da se udvostruči.
Maslac, ulje i svinjsku mast rastopite na slaboj vatri, ali nemojte dozvoliti da provri. Naraslo testo podelite na 3 dela i svaki pojedinačno potopite u masnoću i lagano pritiskajte prstima, da primi više masnoće.
Kada su dobro namašćena, 3 komada testa ponovo pokrijte i ostavite da još malo narastu (oko 20 minuta). Umutite jaja i u njih dodajte izmrvljeni sir. Svaki komad testa razvucite u koru (debljine oko 1-2 cm) i premažite nadevom od jaja, a zatim umotajte u rolat.
Svaki rolat nasecite na komade, koje poređajte u prethodno nauljenu tepsiju (nemojte ih stavljati previše sabijene), tako da je odrezani kraj prema gore, da bi se bolje ispekla unutrašnjost.
Prelijte sve preostalom masnoćom, a po želji možete premazati umućenim jajetom i ponovo ostavite da se malo odmori i naraste oko 20 minuta. Pecite u umereno zagrejanoj rerni oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Uzima dosta vremena, ali zaslužuje! Kako je baba govorila, da bi penjurlija bila prava i mekana, treba najmanje 3 puta da naraste. Prijatno.