Babina penjurlija

TsvetaTsveta
Početnik
32
Babina penjurlija
Fotografije: Minka Mincheva
4 / 5
13/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
15
"Ova neodoljiva penjurlija će se pretvoriti u vaš omiljeni recept za kratko vreme. Garantovano."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 0.5 l
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1 kocka, svež (veličine oraha)
  • za nadev
  • sir - 350 g
  • jaja - 3.
  • za premazivanje
  • ulje - 3 kašike
  • svinjska mast - 200 g
  • maslac - 125 g (1 malo pakovanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u polovini mleka (prethodno zagrejano do temperature tela, ne treba da bude vrelo), sa 1 kašičicom šećera i 1 kašikom brašna, sačekajte da se aktivira (10-15 minuta). Od navedenih sastojaka i preostalog mleka dobro umesite testo, a nakon toga ga ostavite na toplom mestu da naraste, pokriveno krpom.

Testo treba da se udvostruči.

Maslac, ulje i svinjsku mast rastopite na slaboj vatri, ali nemojte dozvoliti da provri. Naraslo testo podelite na 3 dela i svaki pojedinačno potopite u masnoću i lagano pritiskajte prstima, da primi više masnoće.

Kada su dobro namašćena, 3 komada testa ponovo pokrijte i ostavite da još malo narastu (oko 20 minuta). Umutite jaja i u njih dodajte izmrvljeni sir. Svaki komad testa razvucite u koru (debljine oko 1-2 cm) i premažite nadevom od jaja, a zatim umotajte u rolat.

Svaki rolat nasecite na komade, koje poređajte u prethodno nauljenu tepsiju (nemojte ih stavljati previše sabijene), tako da je odrezani kraj prema gore, da bi se bolje ispekla unutrašnjost.

Prelijte sve preostalom masnoćom, a po želji možete premazati umućenim jajetom i ponovo ostavite da se malo odmori i naraste oko 20 minuta. Pecite u umereno zagrejanoj rerni oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Uzima dosta vremena, ali zaslužuje! Kako je baba govorila, da bi penjurlija bila prava i mekana, treba najmanje 3 puta da naraste. Prijatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: