Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnja pogača - Vetrenjača

Uskršnja pogača - Vetrenjača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Uskršnja pogača - Vetrenjača
Fotografije: Vanya Georgieva
5 / 7sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Perfektna slatka pogača za nezaboravan porodični praznik"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • šećer - 1 šolja
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • so - 1 kašičica
  • masnoća - ½ šolje (mast, maslac, ulje)
  • šećer sa ukusom limuna - 1 kesica
  • kore od limuna - ½ kesice
  • vanila - 2 kesice
  • brašno - 1 kg + 100 g za mešenje
  • nadev
  • slatko - ili džem po želji
  • bademi - ljuspice
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa malo toplog mleka, kašikom šećera i brašna. Umutite jaja sa šećerom i dodajte mleko. Prosejte brašno i umesite meko testo, u koje dodate i masnoću.

Testo prekrijte krpom ili folijom i ostavite na toplom mestu da naraste. Dobićete testo težine 1860 g. Naraslo testo podelite na dva dela, svaki deo razvucite na veliku okruglu koru, stavite kore jednu preko druge i nasecite ih na 8 trouglova.

Na svaki trougao, sa šire strane, stavite po kašičicu slatka ili džema, a vrh razrežite na tri mesta i umotajte u veliku kiflicu. Koristite duboku tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.

Gotovih osam delova poređajte u tepsiju, tako da ih uvijete i da dobijete izgled vetrenjače. Ostavite gotov Uskršnji kolač da naraste, a zatim ga premažite umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Pospite listićima badema i šećerom.

Pecite Uskršnji kolač u rerni na 160 stepeni. Nakon 25-30 minuta možete proveriti čačkalicom dali je pečeno i na taj način ćete proveriti koliko je još potrebno da se peče. Nemojte čekati da dobije groznu boju izgorelog šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: