Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Pečena ćurka sa pomorandžama

Pečena ćurka sa pomorandžama

GALYa DUMANOVAGALYa DUMANOVA
Šef kuhinje
12730304
Pečena ćurka sa pomorandžama
Fotografije: Iliana
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
280 min.
Ukupno
320 min.
Porcije
10
"Aromatična ćurka neodoljivog ukusa koja zaslužuje da bude stavljena u centar svake praznične trpeze."

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad, 3 - 3, 5 kg
  • maslac - 125 g
  • majčina dušica - 1 kašika
  • beli luk - 3 čena, presovan
  • crni luk - 4 glavice
  • pomorandže - 3 komada
  • limun - 1 komad
  • soja sos - 1 kašika
  • biber - 20 zrna
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i osušite ćurku. Pomešajte meki maslac s majčinom dušicom, belim lukom, soli po ukusu, 1 kašikom narendane pomorandžine kore, soja sosom i malo limunove kore. Začinjeni maslac se uvije u aluminijumsku foliju i ostavi se dok se ne stegne.

Pažljivo odvojite kožicu ćurke rukom i posolite odozdo. Ravnomerno rasporedite i kriške začinjenog maslaca.

Na dno velike i duboke đuvečare stavite luk isečen na kolutove i posolite dok mešate. Odozgo stavite začinjenu ćurku i prelijte je sokom jedne pomorandže, jednog limuna i pospite zrna bibera.

Pre nego što pokrijete folijom odozgo, poređajte kolutove pomorandže preko ćurke. Jelo se peče 4 sata na 170 stepeni.

Pečenu ćurku s pomorandžama možete da servirate sa krompir pireom ili pireom napravljenim od pasiranog luka i sosa od pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: