Uskršnji milibrot

Uskršnji milibrot
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
1 / 2
26/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije1
"Priprema mekanog milibrota sa nitima je prava umetnost, ali uz pomoć proverenog recepta svako može da uspe. Hoćete li probati?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g belo
  • jaja - 4 komada /odovjite jedno žumance za premazivanje/
  • kvasac - 1 paket, suvi
  • so - 3 g
  • vanila - tečna esencija
  • kora od limuna - od 1 limuna, izrendana
  • šećer - 150 g + 50 g za posipanje
  • sveže mleko - 125 ml
  • maslac - 150 g kravlji, rastopljen
  • bademi - 1 šaka, listići
  • orasi - 1 šaka, tucani
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac, 2 supene kašike brapna i 1/3 šećera se stavlja u ugrejano mleko. Smesa se ostavlja sa strane, dok se kvasac ne aktivira. Posebno se umute jaja u preostalom šećeru i u to se stavlja kora limuna i esencija. Rerna se ugreje na 50-60 stepeni.

Prosejte brašno sa solju, napravite udubljenje i unutra sipajte kvasac i jaja. Zamesite sve, dok se ne dobije lepljivo testo. Premestite preko namazane radne površine i počnite da mesite, malo po malo dodajete preostali maslac.

Kad se ceo maslac potroši, premestite testo u pelh i uvijte malo nakvašenom krpom. Ostavite da nadođe 40-50 minuta u sredini rerne.

Izvadite i ponovo premesite. Ispletite u pletenicu ili oblikujte drugačije, u zavisnosti od vaše mašte. Nakon toga ga premestite u namazan kalup i premažite umućenim žumance, Prekrijte orašastim plodovima i šećerom.

Ostavite ga u rerni na pola sata, a nakon toga ga pecite na 180 stepeni, dok ne dobije zlatnu koricu. Ako se plašite da će zagoreti, možete ga prekriti folijom i tako zapeći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: