Način pripreme
Pomešamo toplo mleko sa toplom vodom, šećerom i kvascem. Kad se rastvori kvasac, stavljamo 1-2 šolje brašna (brašno se proseva). Promešamo dobro i ostavljamo smesu da odstoji 10 minuta.
Kad prođe vreme dodajtemo mast i počinjemo da dodajemo brašno, u koje smo stavili so. Zamesimo testo i ostavljamo u dubokoj posudi, koju pokrivamo krpom.
Kada odstoji na toplom i naraste, podelimo na 2 lopte. Svaku razvučemo na koru, koju sečemo na trouglove. Svaki trougao se uvija u oblik kiflice i ređa u pleh (ja na dno stavljam papir za pečenje).
Kad završimo, stavljamo pleh u rernu (ugrejanu na 50 stepeni) na kratko, da nadođe. Kad nadođe, vadi se i premazuje žumancem. Pogača se peče u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 40-45 minuta (zavisi od rerne).
Kad se zapeče odozgo, prekriva se aluminijumskom folijom da ne izgori i peče se samo na donjoj rerni sa ventilatorom.