Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Gurabije sa kiselim mlekom punjene marmeladom

Gurabije sa kiselim mlekom punjene marmeladom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Gurabije sa kiselim mlekom punjene marmeladom
Fotografije: Teodora Ivanova Kamenova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
40
"Deca ih naprosto obožavaju, ali im ne ostaju dužni i odrasli"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 kom.
  • brašno - 500 g + 1 kašika
  • šećer - 6 kašika (i još malo kristal šećera za valjanje)
  • kiselo mleko - 160 gr
  • soda bikarbona - 1 kašičica nepuna
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • so
  • ulje - 6 - 7 kašika (po želji može i mast - 5 kašika)
  • vanila - 2 kom.
  • marmelada - od šljiva
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - na 180 stepeni; Pljosnata tava prekrivena papirom za pečenje

Obe vrste sode dodati u kiselo mleko i ostaviti da nadođe. Žicom umutiti šećer i jaja, dodati kiselo mleko, so i masnoću.

Mutiti dok smesa ne postane homogena. Brašno prosejati i dodati u mlečnu smesu drvenom kašikom. Dodati i vanilu.

Kada počne da se oblikuje lopta, testo sipati na radnu površinu i mesiti dok ne postane meko i nelepljivo. Ako je još uvek lepljivo, dodati i 1 kašiku brašna. Testo podeliti na 4 loptice, pa svaku lopticu oblikovati u fitilj, i iseći ga na 10 jednakih delova.

Loptice oblikovati rukama, pa ih malo spljeskati u obliku mekika. U sredini svake loptice staviti 1 kašičicu marmelade, i zatvoriti u obliku polumeseca, tako da se krajevi preklapaju.

Uvaljati u kristal-šećer. Poređati u tavu sa razmakom između svake loptice. Peći na 180 stepeni oko 18-20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: