Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača Prolećni cvet

Pogača Prolećni cvet

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167943
Pogača Prolećni cvet
Fotografije: Tanya Levenova
3 / 4
07/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Vreme je da dočekamo proleće ovom raskošnom pogačom, a kako se priprema saznaćete od nas"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • jaja - 1 komad + 1 belance (žumance za premazivanje)
  • suvi kvasac - 7 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 4 kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašika, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno umesite sa suvim kvascem, toplim mlekom i ostalim namirnicama, treba da dobijete srednje meko testo. Ostavite testo na toplom mestu, pokriveno krpom da naraste oko 20 minuta. Nakon toga ga premesite na brašnom posutoj radnoj površini.

Testo podelite na 2 jednaka dela. Od jednog dela, koji podelite na 4, napravite loptice. Svaku lopticu razvucite oklagijom u kore, koje premažite uljem. Kore poređajte jednu preko druge. Presecite ih na 8 delova.

Od dobivenih trouglova, uhvatite po jednu koru i izvucite je do kraja tepsije, tako da se kore preklapaju. Dobiveni venac lagano povucite nazad ka tepsiji, a krajeve podvucite ispod kore.

Od druge polovine testa, koje ste takođe podelili na 4 dela, razvucite 3 kore na isti način. Četvrtu loptu sačuvajte za sredinu. Tri kore poređane jednu preko druge i premazane uljem ponovo presecite na 8 delova. Najbolje je to uraditi van tepsije.

Svaki trougao presecite po sredini, ali ne do kraja i vrh provucite odozdo na gore, a zatim ga izvucite. Dobivene cvetove poređajte preko prve kore. Postavite i loptu u sredinu.

Formiranu pogaču pokrijte i ostavite na toplom oko 20 minuta. Nakon toga je premažite umućenim žumancem sa malo ulja i svežeg mleka. Pecite pogaču na 180 stepeni do prijatne zlatne boje. Gotovu pogaču prekrijte krpom 5-6 minuta i zatim poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: