Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Efektna praznična pogača

Efektna praznična pogača

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Efektna praznična pogača
Fotografije: Tanya Levenova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
8
"Koliko god da je recept tačan, pogača treba da se umesi sa puno ljubavi, da bi bila ukusna i mekana"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1, 2 kg
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 450 ml
  • kiselo mleko - 1/2 kofice
  • kvasac - 2 g svež ili 12 - 13 g suv
  • ulje - 6 - 7 kašika
  • so - 1 ravna kašika
  • šećer - 1 ravna kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac, zajedno sa malim delom svežeg mleka i 2-3 kašike brašna i šećerom promešajte i ostavite da se kvasac aktivira u pokrivenoj posudi.

U veliku posudu stavite deo brašna (važno je da se brašno dodaje postepeno). Napravite udubljenje u brašnu i u njega sipajte aktivirani kvasac, umućena 2 jaja, 2 belanca (žumance ostavite za premazivanje), kiselo mleko i deo ulja (2-3 kašike).

Umesite i dodajte brašno, dok možete smesu mešati kašikom u posudi.

Nakon toga, prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom. Nastavite sa mešenjem uz dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo.

Testo udarite o radnu površinu 100 puta. Na taj način testo će postati glatko i lakše za oblikovanje. Napravite loptu od testa i vratite ga u posudu, lagano posipanu brašnom. Odozgo premažite testo sa preostalim uljem i pokrijte ga. Ostavite testo da naraste na toplom, ali ne više od 30 minuta.

Može se posuti i samo brašnom, ali se ulje ubacuje na kraju mešenja, tako što se testo razvuče rukama, u sredini sipa ulje i mesi dok ne upije.

Kada se testo odmorilo, podelite ga na tri dela, jedan najveći, drugi manji i treći najmanji za sredinu. Od prvog, najvećeg dela, napravite rolat i nasecite ga na 4 jednaka komada.

Svaki razvucite u koru, veličine tanjira i debljinom od bar 0, 5 cm. Premažite koru uljem i stavite sledeću preko. Na isti način obradite 4 dela, ređajte ih u tepsiju na rastojanju 3-4 cm od kraja tepsije (prečnik 32 cm).

Dobijenu gomilicu lagano razvucite rukama i nasecite na 4 dela, Zatim svaki deo podelite na još pola i dobivene trouglove provucite odozdo na gore i izvucite ih ka krajevima tepsije.

Od drugog manjeg dela testa napravite isto, ali će prečnik kora biti manji. Rasecite iz sredine dobivenu prvu koru, kako bi mogli da izvučete listove.

Za sredinu napravite loptu i od dela testa isecite koru valjkom za testo sa romboidima. Pokrijte pripremljenu pogaču da naraste oko 20 minuta na toplom. Umutite 2 žumanca sa malo ulja i svežeg mleka i četkom premažite pogaču odozgo.

Stavite pogaču u hladnu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 45-50 minuta. Dobro je da pogaču, kada je izvadite iz rerne, pokrijete krpom i da krpu poprskate sa 2-3 kašike vode, kako bi pogača bila mekana i vazdušasta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: